Iedereen worstelt in het leven
Iedereen worstelt in het leven
- Helen van trauma
- Hulp bij hechting
- Angst en paniek omarmen
- Persoonlijkheidsstoornis of gewoon mens
- Stapje voor stapje je burn-out te boven
- Iedereen verslaafd
- Opstaan na een depressie
- Mens-zijn, de meest voorkomende aandoening
“Ik zoek niet, ik vind” ~ Pablo Picasso
Helen van Trauma
Soms zijn er gebeurtenissen in je leven die zoveel indruk maken dat deze traumatische gebeurtenis zich vastzet in je zijn. Je denken, je emoties en je lichamelijke reacties worden gevormd vanuit je verleden. Een vriend(in) belt je niet terug en je beleeft dat er niemand jou leuk vindt. Of je bent ver van huis en je voelt je helemaal afgesneden van de wereld.
Naast therapeutische interventies kan ik helpen jou te laten begrijpen dat je reacties volkomen normaal zijn. Naast het begrip laten groeien voor jezelf, is het met name bij trauma belangrijk dat jij weer (deze keer) zelf keuzes mag maken. Laat je niet vertellen dat als je beter wilt worden je door je trauma’s heen móet. Dit kan hertraumatiserend werken.
Je mag terugkomen bij wie jij bent, jouw wensen, jouw grenzen. Dan voel je je veilig en geaard en van daaruit kan je misschien, als jij wilt, stap voor stap je trauma’s doorwerken.
meer over trauma →
Hulp bij hechting
Lukt het niet om een relatie te krijgen, heb je last van gevoelens van eenzaamheid, ervaar je veel onzekerheid in de omgang met vrienden, heb je verlatingsangst, juist bindingsangst of je hebt misschien een diagnose gekregen als borderline? Na deze opsomming begrijp je al dat we allemaal te maken hebben met hechting.
Weet vooral er is niks mis met je! In je ontwikkeling is er niet volledig voldaan aan jouw hechtingsbehoefte. Kunnen we kijken naar je neiging te manipuleren in een relatie, dat doet namelijk iedereen. Zullen we het woordje manipulatie dan ook maar anders verwoorden “het onhandig kenbaar maken van behoefte”.
We willen ons allemaal geliefd voelen en ik kan je helpen om alle “rare” gevoelens rondom hechting heel “gewoon” te gaan vinden.
meer over verlatingsangst →
Stapje voor stapje je burn-out te boven
Overspannen of burn-out kan veel klachten veroorzaken waaronder depressieve gevoelens en angst. Wat niet vergeten mag worden is de lichamelijke component van deze klachten. Je hebt te veel van jezelf gevraagd en daar zijn waarschijnlijk dieperliggende oorzaken voor aan te wijzen.
Toch is het wijs je eerst enkel en alleen te richten op het vullen van je energiepotje. Ik kan je helpen te leren herkennen of iets je energie kost of geeft. Nu is uitrusten op bed misschien heilzaam voor je en morgen kan het je lethargisch maken. Hetzelfde geldt voor activiteiten als wandelen, hardlopen, yoga etc. Pas als je lichaam redelijk hersteld is kan het zinvol zijn dieper in de oorzaken te duiken.
Kortom een burn-out te boven komen doe je stapje voor stapje. Zullen we de eerste stappen samen zetten?
meer over burn-out →
Het begrip trauma
Er is steeds meer te doen over het woord trauma. Ik zal nooit oordelen over of een gebeurtenis traumatisch is of niet. Wat ik vooral geleerd heb is dat mensen last hebben van trauma als ze een gebeurtenis niet konden verwerken, geen keuze hadden in de situatie en er alléén voor stonden. Er is ook een groot verschil tussen enkelvoudig trauma en ontwikkelingstrauma. Dat laatste is soms minder concreet, maar kan veel impact hebben in een mensenleven. Enkelvoudig trauma, hoe ernstig ook, kan vaak gerichter aangepakt worden. Ontwikkelingstrauma is stapsgewijs ontstaan en zal ook stapsgewijs helen.
Angst en Paniek omarmen
Als je leven beheerst wordt door angsten is dit vreselijk uitputtend en eenzaam. Je omgeving is misschien geneigd uit te leggen dat je angsten niet reëel zijn, maar dat weet je zelf waarschijnlijk ook wel. Ik kan je helpen door om te beginnen te erkennen dat je gevoelens en reacties wel reëel zijn. We zijn ook geneigd angsten ons leven over te laten nemen, maar je bent meer dan je angst!
Laten we jou als geheel bekijken en je angst-stuk is daar maar een deel van. In plaats van vechten tegen je angsten leer je te leven mét je angsten. Dat hoef je niet alleen te doen! Samen ademen we door angst heen en wie weet kun je je overgeven aan de angst en dus aan het leven.
meer over angst →
Persoonlijkheidsstoornis of gewoon mens
Paranoïde-, chizoïde-, chizotypische-, antisociale-, bordeline-, theatrale-, narcistische-, vermijdende-, afhankelijke- of dwangmatige persoonlijkheidsstoornis? Wees niet bang, mocht je je hier niet in herkennen dan bestaat er ook nog NAO (persoonlijkheidsstoornis niet anders omschreven). Lees de DSM erop na en je zult schrikken van de hoeveelheid herkenning die je zult ervaren.
Als jij je geholpen voelt door je diagnose van persoonlijkheidsproblematiek, prima. Alles wat werkt, zo houden! Wat we echter niet mogen vergeten dat we allemaal mens zijn, met menselijke neigingen. Als je in je ontwikkeling heftige dingen hebt meegemaakt, kan het zijn dat jouw reacties wat extremer zijn dan die van anderen.
Zelf heb ik de overtuiging dat deze reacties niet gaan veranderen als je ze afwijst. Ruimte eraan geven, volop erkennen, begrip en er wat liefde aan geven. Ga jezelf weer zien als mens dat net als ieder ander zijn best doet in het leven. Als je problematische gedragingen en gedachten hebt gaan we deze niet afwijzen, maar luisteren naar de werkelijke behoefte van het paranoïde of afhankelijke deel.
meer over persoonlijkheidsstoornis →
Iedereen verslaafd
Geloof me, verslaving is echt niemand vreemd. Als we de realiteit van het moment willen ontvluchten noemen we de manieren waarop we dat doen verslaving. De buitenwereld heeft misschien een heftig oordeel op drugsverslaving, gokken, eetverslaving of anorexia (verslaafd aan niet eten). Toch is het niet heel anders dan buitensporig veel werken, dagenlang in de sportschool rondhangen of eindeloos door social media scrollen.
Wat jouw verslaving ook is, het vereist enorm veel moed om de realiteit aan te kijken, maar ook wijsheid. Een drugsverslaving is duidelijk, “nooit meer doen”. Bij de meeste andere verslavingen is het behulpzaam als iemand met je meekijkt naar een middenweg als het gaat om werk, eten of sporten. Nog belangrijker is om te leren zorgen voor de leegte die zichtbaar wordt als je stopt met je verslaving.
Laten we kijken hoe we je een beetje kunnen vullen met gezonde dingen zoals ontspanning, natuur, liefde en zelfliefde.
meer over verslaving →
Opstaan na een depressie
Depressie kan voelen als een zware deken waar niet onderuit te komen valt. Niet alleen je gedachte zijn uitzichtloos, ook je lijf is moe en zwaar. Jij weet heus wel dat een gezond dag- en nacht ritme helpend zijn en sporten goed voor je is. Jij weet echter ook dat een depressie niet gaat over weten wat goed voor je is of een kwestie van doorzetten.
Het kan al heel fijn en helpend zijn om niet alleen te zijn en dat iemand je zelfs laat zijn “met” je depressie. Een liefdevolle, warme benadering. Je bent waarschijnlijk zelf al streng genoeg. Wie weet durf je weer een beetje hoop te hebben, te dromen. Ik denk wel eens dat depressie een reactie is op een extreem veeleisende innerlijke criticus. Mag ik naast je staan?
meer over depressie →
Overige aandoeningen
Mens-zijn
Wat heb jij als mens nodig in je werk of privé? Dat gaat we zoeken.
Wees welkom
Bij deze een (onvolledige) opsomming van termen waar jij je in kunt herkennen:
- gek zijn
- somber
- depressief
- uitzichtloos
- autistisch
- schizofreen
- bipolair
- dissociatie
- psychotisch
- adhd
- druk
- piekeraar
- lelijk
- onrustig
- faalangstig
- machteloos
- narcist
- borderline
- DIS
- vermijdende persoonlijkheid
- lusteloos
- eenzaam
- vermoeid
- uitbehandeld
- buikpijn
- hoofdpijn
Nogmaals, wees welkom mens!
Contact
Vrijblijvend en laagdrempelig kennismaken? Nieuwsgierig? Een andere vraag? Schroom niet.
Bezoekadres
De Ruyterstraat 65
6512 GB Nijmegen
Telefoon
06 – 51 34 79 15