Verlaat me niet
Om te beginnen wil ik je zeggen dat je niet de enige bent met verlatingsangst.
Sla het repertoire van de gemiddelde artiest erop na en je gaat geloven dat iedereen hier last van heeft. En jij bent ook niet voor niets op deze pagina beland. Misschien weet je van gekkigheid niet wat je moet doen. Weet echter dat je niet gek bent.
Je hebt nu te maken met wat mij betreft één van de sterkste krachten in het leven, de liefde. We hebben liefde nodig om te overleven, LETTERLIJK.
Verlatingsangst doet dan ook niet onder voor doodsangst. Het is belangrijk dat we je gevoelens, gedachten en gedragingen gaan bezien zonder oordeel.
Dat wil niet zeggen dat je het fijn vindt dat je die ander 10 keer achter elkaar belt of 24 uur per dag de socials checkt. Het afwijzen van dat gedrag gaat het alleen niet minder maken. Dat heb je immers al lang geprobeerd.
Wat werkt dan wel?
Vanuit mijn praktijk in Nijmegen heb ik al meermaals mensen succesvol begeleid in het hanteerbaar maken van hun verlatingsangst.
Niet het afwijzen van dit stuk in jezelf, maar paradoxaal juist het toelaten en zorgen voor dit stukje maakt dat de angst voor verlating afneemt.
Wees welkom in mijn praktijk in Nijmegen
Iedereen worstelt in het leven
- Verlatingsangst begrijpen
- Verlatingsangst versus bindingsangst
- Leven met verlatingsangst
- Cliché waarschuwing: “jezelf liefhebben”
“Je taak is niet om liefde te zoeken,
maar alleen om alle barrières in jezelf te zoeken en te vinden die je ertegen hebt gebouwd”
~ Rumi
Als ervaringsdeskundige help ik je omgaan met je verlatingsangst vanuit mijn praktijk in Nijmegen
Hechting
Nagenoeg iedereen vindt de liefde en hechting spannend. Als jouw verlatingsangst je echter belemmert in je leven, dan heeft dit hoogstwaarschijnlijk te maken met hechting die je had met je ouder(s)/verzorger(s).
De meeste ouders voeden hun kinderen op naar hun beste vermogen en met liefde. Ze nemen echter ook allemaal hun eigen verleden, kwetsuren en patronen mee.
Werd je veel geknuffeld vroeger, waren de reacties thuis voorspelbaar, heb je je geliefd mogen weten?
Het zijn vragen, niet bedoeld om een schuldige aan te wijzen voor je verlatingsangst, maar om (be)grip te krijgen voor wie je nu bent.
Als je beter snapt wat je mist, kun je jezelf dit ook geven.
Wat is het verschil tussen bindingsangst en verlatingsangst?
Ten diepste is er eigenlijk geen verschil. Door je verlatingsangst zal je altijd bang zijn je te binden en je bindingsangst ontstaat enkel als je bang bent verlaten te worden.
In de uitingsvormen zien we wel verschil. Iemand met bindingsangst zal vechten voor zijn en haar autonomie en vrijheid. Terwijl iemand met verlatingsangst veel bevestiging zoekt en juist veel samen wil zijn.
De meeste mensen kennen echter beide kanten.
Veel mensen met verlatingsangst kunnen geen partner aan zich binden. Echter de beschikbare man of vrouw die vinden ze nooit leuk. Interessant…?
Meer informatie over dit mechanisme is te lezen in het boek Liefdesbang →, een echte aanrader.
Zorgen voor je verlatingsangst
Als je je patronen rondom hechting beter begrijpt, is de volgende stap dat je leert datgene wat je bij de ander zoekt jezelf te geven.
Let wel! Dit is niet zwart/wit. Je hoeft niet jezelf volledig lief te hebben om de liefde van een ander toe te laten. Wel is belangrijk dat je jezelf in voldoende mate liefhebt, dat je erop kunt vertrouwen dat je op een gezonde manier een relatie aan kan gaan. Je wilt dus wel je eigen basis creëren.
Samen kunnen we creatief kijken wat je nodig hebt. Heb je zicht op je verschillende behoeftes door de dag heen? Kun je jezelf helen met aanraking? Kun je het stukje in jezelf dat bang is geruststellen met een kalmerende stem? Weet je ook wanneer het wijs is even afleiding te zoeken?
Eigenlijk wordt hier het proces beschreven van hoe kan ik inchecken bij mezelf, zorgen voor mezelf en dus uiteindelijk hechten met mezelf.
Een gezonde relatie met jezelf zet echt de deur open naar een gezonde relatie met de ander.
Het kan, ook voor jou!
Leven met verlatingsangst
Laten we eerlijk zijn. Er is in het verleden niet voldaan aan de behoeftes die je had rondom hechting.
Daar kun je invloed op hebben, maar of je helemaal kunt herstellen wat je als kindje hebt gemist? Ik weet het niet.
Waarschijnlijk zul je dus ook willen leren leven met een deel in jouzelf dat bang is verlaten te worden.
Het kan dan heel helpend zijn om een onderscheid te maken tussen wie jij bent als volwassene en het verlatingsdeel in jezelf en in je relaties ook ruimte maken voor dit deel.
Zo kan je partner zeggen “ik ga een avondje de kroeg in” terwijl jij die dag veel last hebt van verlating. Ga dat niet ontkennen, maar maak het bespreekbaar. “Mijn verlatingsangstige deel zou het liefst willen dat je thuisblijft. Een ander deel in mij snapt dat jij je avondje uit wilt. Hoe kunnen we zorgen voor mijn angstige deel?”
Vervolgens kunnen jullie nadenken over bereikbaar zijn via telefoon, een tijd dat de ander thuis is.
Wees niet bang, je gaat dit niet iedere keer vragen van je partner. Als dit deel er gewoon mag zijn en mag vertrouwen op jou en je partner, is het steeds vaker helemaal ok als de ander weggaat.
Stapje voor stapje leer je wat veilig gehecht zijn betekent. Zowel je vertrouwen in jezelf als de ander groeit.
Wat vind ik eigenlijk van die ander
Om je even te prikkelen. Wat vind je eigenlijk écht van die date, vriend, vriendin, partner?
De juiste hulp
Het is mijn missie in het leven om mensen (dus ook jou) te laten zien dat je jezelf kunt helen. Misschien heb je al voldoende aan de inspiratiepagina →
Je kunt ook verder lezen over mijn werkwijze →.
Als je al weet, dit voelt goed ik wil kennis maken, bezoek dan de contactpagina →
Vergeet nooit! Misschien diep verscholen vanbinnen. Maar jij weet beter dan ik, dan wie dan ook wat jij nodig hebt. Bewandel jouw eigenwijze weg.
Het ga je goed lief mooi mens!
”Ik ben hier”
~ jij
Contact
Vrijblijvend en laagdrempelig kennismaken? Nieuwsgierig? Een andere vraag? Schroom niet.
Bezoekadres
De Ruyterstraat 65
6512 GB Nijmegen
Telefoon
06 – 51 34 79 15