iedereen verslaafd
Geloof me, verslaving is echt niemand vreemd. Als we de realiteit van het moment willen ontvluchten, noemen we de manieren waarop we dat doen verslaving.
De buitenwereld heeft misschien een heftig oordeel op drugsverslaving, gokken, eetverslaving of anorexia (verslaafd aan niet eten). Toch is het niet heel anders dan buitensporig veel werken, dagenlang in de sportschool rondhangen of eindeloos door social media scrollen.
Belangrijk dat je dit beseft, ook als je met een heftige zeer invasieve verslaving kampt.
We hebben allemaal deze neigingen, maar jij hebt misschien de pech gehad dat je in aanraking bent gekomen met die drugs. Laten we samen kijken hoe jij je weg kan vinden zonder je verslaving.
Je bent welkom in mijn praktijk voor een behandeling van verslaving in Nijmegen.
Iedereen worstelt in het leven
- Iedereen verslaafd
- Vertrouw weer op jezelf
- Je bent ook MENS
“Het lijkt altijd onmogelijk, tot het gedaan is.”
~ Nelson Mandela
Als ervaringsdeskundige help ik je omgaan met je verslaving. In Nijmegen bevindt zich mijn praktijk waar je van harte welkom bent.
Vind jouw route naar vrijheid
In veel behandelingen staat voorop dat je stopt met je verslavende gedrag en alle vervangende verslavende handelingen.
Als je daar je weg in hebt gevonden, blijven doen! Maar misschien voel je te weinig bewegingsruimte in deze aanpak en is het belangrijk dat je gaat zoeken naar jouw weg.
Tuurlijk is het belangrijk dat als je verslaafd bent aan een beschadigend middel dat je deze “drugs” niet meer gebruikt. Maar misschien is het voor jou alleen mogelijk dit niet te doen als je wel af en toe kunt blowen.
Het enige dat telt is dat jij incheckt bij jezelf of dit wijs is? Want je hebt het vermogen om jouw eerlijke kern te vinden. Geloof me!
Begrijp me niet verkeerd, ik pleit niet vóór blowen en zeg niet dat dit geen kwaad kan. Ik pleit voor een individuele benadering, maatwerk. We maken contact met jouw innerlijke wijsheid, met jouw gezonde deel. En ja die gaan we vertrouwen.
Verslaving en het lichaam
Verslaving is iets wat voorbij het denken gaat. De mind weet vaak al lang en breed hoe slecht dit middel voor je is. Hoe kan het dan dat ook bij iets wat geen drugs is, zoals gokken bijvoorbeeld, je toch verslaafd raakt. Dat zijn de hormonen die je aanmaakt en dit meer primitieve proces overschrijft je rationele denken. Met name dopamine speelt een grote rol bij verslaving.
Bij verslaving kan het probleem ontstaan dat je tijdelijk minder of ongevoelig wordt voor de stof dopamine. Gevoelens van geluk en blijdschap gaan gepaard met dopamine.
Het is belangrijk dat het lichaam voldoende de tijd krijgt om te herstellen en ook de dopamineverwerking weer normaliseert. Geduld en vertrouwen dat dit zich hersteld is belangrijk.
Naast geduld en vertrouwen zijn er andere zaken die van invloed zijn op je hormonale herstelproces. Het is belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Slaap is essentieel voor al het herstel. Ook yoga en meditatie kunnen goede manieren zijn om met ontregelde dopaminereceptoren om te gaan.
Houvast
Als je stopt met verslavend gedrag dan raak je je houvast kwijt. Dit gevoel van gemis kan zo groot zijn dat het inderdaad heel gemakkelijk is om je houvast in een andere “gezonde” verslaving te stoppen.
Zo zie je mensen ineens fanatiek gaan sporten. Het is helemaal niet verkeerd dat dit gebeurt. Sterker nog, gun jezelf een beetje houvast.
Wat wel een wereld van verschil maakt is vanuit welke intentie doe je dit?
Geef je jezelf (onbewust) de boodschap ik moet sporten anders kan ik niet leven of kies je er heel bewust voor en zeg je tegen jezelf “ik gun het mezelf om even een nieuwe houvast te vinden in overmatig sporten. Dat heb ik nu even nodig.”
Vanuit mijn praktijk in Nijmegen heb ik eerder mensen geholpen een heel concreet plan op te stellen voor de moeilijke momenten. Uiteraard helemaal zoals het voor jou past.
Gun jezelf houvast, het is al moeilijk genoeg.
Streng zijn voor jezelf
Door je verslaving heb je misschien dingen gedaan waar je niet trots op bent en kamp je met een minderwaardigheidscomplex. Of heb je misschien het idee dat je straf verdient of geloof je werkelijk dat strengheid de enige manier is om van je verslaving af te komen.
Het gekke is dat jezelf afwijzen of streng zijn voor jezelf juíst maakt dat je je slecht voelt. En wat gebeurt er als je je slecht voelt?
Juist je krijgt de neiging om jouw middel te gebruiken. Het gaat er niet om dat je jezelf harder maakt.
Harde dingen zijn sterk…tot ze breken. Zachte dingen zijn flexibel en blijven heel.
Onder verslaving
Ben je zomaar verslaafd geraakt? Ik denk het niet en er komt een moment dat je lichaam hersteld is en je mind wat rustiger.
Nu is het moment om te gaan onderzoeken wat er onder jouw verslaving zit? Is er onderliggend trauma →? In ieder geval is het belangrijk te bezien wat je gemist hebt of wat je behoeftigheid gevormd heeft.
Je verslaving is je probleem niet, het maakt dat je niet bij je pijn komt. Langzaam gaan voelen wat gevoeld wilt worden helpt je. Ook kun je jezelf gaan geven wat je gemist hebt.
Ik kan je ten zeerste aanraden het boek Hongerige geesten → te lezen. Auteur Gabor Maté legt haarfijn uit wat de invloed van trauma (vormende ervaringen) zijn op verslaving.
Wanneer genezen?
Wanneer ben je dan hersteld? Bij bepaalde verslavingen zou je kunnen zeggen als je het middel niet meer gebruikt.
Maar wat als jij verslaafd bent aan eten? Misschien is het middel zelf dus ook niet het belangrijkste en zit jouw heling erin dat je weer van jezelf leert houden.
Het is belangrijk dat je je herstel tweeledig aanpakt. Aan de ene kant je leven zo indelen dat het je lukt om te stoppen met je verslaving en aan de andere kant jezelf vullen met waardering, blijdschap, liefde, compassie etc.
Samen kijken we wat jij nodig hebt om je weer MENS te voelen.
De juiste hulp
Het is mijn missie in het leven om mensen (dus ook jou) te laten zien dat je jezelf kunt helen. Misschien heb je al voldoende aan de inspiratiepagina →
Je kunt ook verder lezen over mijn werkwijze →.
Als je voelt dat dit de juiste plek is voor jou om te werken aan je verslaving? In Nijmegen en omgeving, maar ook online sta ik voor je klaar. Ik maak graag kennis met je, bezoek de contactpagina →
Vergeet nooit! Misschien diep verscholen vanbinnen. Maar jij weet beter dan ik, dan wie dan ook wat jij nodig hebt. Bewandel jouw eigenwijze weg.
Het ga je goed lief mooi mens!
”If I could start again, A million miles away
I would keep myself, I would find a way”
~ Johnny Cash
Contact
Vrijblijvend en laagdrempelig kennismaken? Nieuwsgierig? Een andere vraag? Schroom niet.
Bezoekadres
De Ruyterstraat 65
6512 GB Nijmegen
Telefoon
06 – 51 34 79 15